Het is helemaal hip en supergaaf om zelf je eigen fluffy chunky XXL plaid met lontwol te maken. Je kunt natuurlijk ook een mooi kussen, poef of er een heerlijke warme sjaal mee maken. Je kunt de wol splitsen of gewoon zo gebruiken. Je kunt met lontwol breien en haken met extra dikke pennen. Of zelfs met bezemstelen of PVC-afvoerpijp. Maar je kunt ook lekker wild armbreien, helemaal zonder pennen. Gewoon de lontwol breien op je eigen armen!

Ik lever een bestelling van meerdere kilo’s lontwol zo mogelijk aan één stuk. Maar omdat de lontwol uit mijn voorraad niet eindeloos is, kan ik niet garanderen dat dit altijd lukt. Omdat twee stukken lont eenvoudig aan elkaar te zetten zijn, is dit ook geen probleem. Beide einden een beetje uitwaaieren en over elkaar leggen, dan lichtjes in elkaar rollen en verder breien. De lont krijgt in de steek zijn stevigheid weer terug en de “reparatie”zal niet opvallen.

In één kilo lontwol zit ongeveer 30 à 40 meter lont. Per partij en soort wol kan dit behoorlijk verschillen. De losse aard van de lont maakt dat het een rekbaar aantal meters is; hoe meer je er aan trekt hoe langer maar ook hoe dunner de lont wordt. De hoeveelheid wol die je nodig hebt, hangt van veel factoren af: manier van haken of breien, dikte van de pen, dikte van de lont of het garen, de soort steek. Voor een deken of plaid heb je tussen de 3 en 5 kilo lontwol nodig, afhankelijk van de manier van breien of haken. Om deze reden is het niet mogelijk om eenexacte inschatting van het benodigde aantal kilo’s te maken.

Lontwol is een niet-gesponnen en getwijnde wol. De haren zijn alleen in één richting gekamd tot een lont. Daardoor is het een mooi zacht en volumi­neus garen,. lontwol is een natuurproduct, dat niet altijd 100% regelmatig gekamd kan worden. Er treden tijdens het kammen altijd lichte variaties in dikte op. Dat is inherent aan het materiaal en het is zeker geen productiefout. Micron is hij gaat pluizen. De gebreide lontwol kan je wassen op een wolwasprogramma met een speciaal wolwasmiddel, als u een plaid of kussen gewassen heeft is het het beste om deze plat te laten drogen. Daarnaast gaat de wol ook wat meer vervilten door het wassen, maar daardoor pluist de wol ook een stuk minder!

Bezig met laden...

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.